Mange benytter juleferien og tiden nå på nyåret til å bestille årets ferie – VG har spurt ekspertene hva som blir de heteste reisemålene for året som kommer. Her er svarene de fikk og som var gjengitt i avisen i desember.

Sol- og badeferier:

KROATIA

Flere terrorangrep det siste året har gitt en dramatisk nedgang i turisme til Tyrkia. Derfor ser reisebyråene at nordmenn søker seg til andre destinasjoner som kan tilby noe av det samme – og blant de heteste er Kroatia. Faktisk estimerer Apollo at i overkant av 50.000 nordmenn reiser til Kroatia neste sommer, og reisemålet er da større enn Tyrkia for nordmenn.

– Tyrkia ligger nede med brukket rygg, og det vil nok ta litt tid før landet er oppe og står igjen. I mellomtiden vil mange Tyrkia-elskere reise til lavprislandene Bulgaria og Kroatia. Dette var også en trend vi så starte sommeren som gikk, og som vil forsterke seg neste år, sier Elisabeth Larsen-Vonsett, informasjonssjef i Ving til VG.

Kombiner for eksempel strandliv og kultur i Dubrovnik, som er oppført på UNESCOs verdenarveliste, eller fly dirkete til Kroatias nest største by Split, for en kombinasjon av storby, strand og historie – eventuelt en biltur nedover kysten.

OMAN

Arabiske turister har oppdaget feriedestinasjonen Oman for lenge siden, og Lonely Planet mener resten av verden er i ferd med å følge etter, og plasserer det på sin topp 10-liste over beste ferieland i 2017 – med god grunn.

Nordmenn har lenge dratt til Dubai for å få sol og varme uten å måtte sitte for mange timer på flyet. Derfra er det bare en svipptur på en time i luften til Omans hovedstad Muscat, og Oman egner seg sånn sett godt til en kombinasjonsferie for deg som er lysten på noe annet enn Dubais skyskrapere. Du kan også fly fra Abu Dhabi eller Doha for eksempel.

Sultanatet Oman er mer liberalt enn mange av de omliggende landene, og ikke minst langt mer autentisk enn ferienabo Dubai. Du kan også bo som en konge hvis du er villig til å punge ut – ved vannet ligger nemlig noen av Midtøstens mest luksuriøse resorter, og det bygges stadig flere.

OMAN
OMAN

HELLAS

Det greske øyriket fortsetter å være en norsk feriefavoritt, og Apollo beregner at over 325.000 nordmenn kommer til å reise til Hellas i 2017.

Men selv om Hellas vært en feriefavoritt for nordmenn i årevis, betyr ikke det at det trenger å være kjedelig. Prestisjetunge Condé Nast Traveller har blant annet plassert hovedstaden Athen på sin liste over de beste reisemålene i 2017 – en perle for den som vil kombinere solferie med kunstinteresse, på grunn av de mange nye og nyoppussede museene.

Derfra er veien kort med både båt og fly til de andre greske øyene, hvor du kan bade, sole deg og skylle ned souvlaki og tzatziki med iskald Ouzo så mye du orker.

HELLAS
HELLAS

Storbyferie:

BORDEAUX, FRANKRIKE

Hvert år lanserer verdens kanskje mest velrennomerte reiseforslag, Lonely Planet, en liste over de 100 heteste reisemålene for det kommende året, delt opp i ulike kategorier. Og øverst på listen over storbyer står den franske vin byen Bordeaux.

Når den nye toglinjen LGV Sud-Ouest også står klar i midten av 2017, vil dessuten reisetiden til Paris være nede på bare to timer, som gjør Bordeaux perfekt som del av en kombinasjonsreise i Frankrike.

For vinelskeren er det nyåpnede, spektakulære museet Cité du Vin – selvsagt med vin tema – et must. For Bordeaux handler virkelig hovedsakelig om vin, enten du drikker den på en av de mange vinbarene, kjører vinsmaking på et Chateu utenfor byen – eller kanskje begge deler. Du trenger ikke vente til sommeren for å dra heller – turistsesongen er stort sett hele året.

BORDEAUX, FRANKRIKE
BORDEAUX, FRANKRIKE