Ferie er mye forskjellige for de forskjellige mennesker rundt om i Norges land og resten av verden. Det er mange destinasjoner og hendelser som man kan reise til for å bivåne og overvære rundt omkring i verden. En ting som nærmer seg ser Songkran i Thailand – en stor fest i mange dager på rad. Mange har overvært Songkran – noen elsker den festen, mens andre hater den igjen. Noen reiser til Thailand kun for å være der de dagene denne festivalen varer. Men vet alle hva Songkran egentlig er? Det tviler jeg på og vil her og nå forsøke å klare opp litt i det.

Nyttår

Dette er tredje gangen at det thailandske folk faktisk er med på nyttår. Først er det nyttår slik vi kjenner det mellom 31 desember og 1 januar. Så er det kinesisk nyttår i februar og så deres eget nyttår i april – Songkran. Songkran feires i Thailand, Kambosja, Laos og noen få minoritetsområder i Kina. Songkran er buddhistenes nyttår og kommer fra sanskrit og betyr «inn i det nye». De mest religiøse thaiene har sitt rituale i forbindelse med en slik høytid – og når det er over er det klart for fest – 3 dager til enda som det heter i ordtaket. Ja enkelte steder i Thailand varer det en hel uke – men her er det nok mye turister og utlendinger involvert og de lokale vil profitere mest mulig på alle utlendingene som er ankommet for å feire høytiden i landet.

Sikre deg selv og alt du har med deg

Tradisjonelt så skal det helles noen dråper vann over hendene eller skuldrene til den man ønsker alt hell for det året man går inn i. Og det sies at dette vannet skulle aller helst være hellig – brukt til å vaske buddha statuer og deretter helles forsiktig over skuldrene på den man ønsket hell og lykke.

Men dette har utviklet seg fra en stille og rolig tradisjonell feiring til elleville scener i hele landet. Alt fra de unge små og opp til de aller eldste – og selvfølgelig utlendingene med vannkanonen og store vannpistoler. Det er også helt normalt å se en tankbil komme rullende med noen bak på bilen spylende med bilens slanger.

Et tips om man skal ferdes ute i Thailand mens denne feiringen pågår er å sikre seg og sitt som ikke tåler vann. Telefoner, penger, papirer og alt som ikke tåler vann bør eller MÅ pakkes inn i plast for ikke å bli ødelagt. For det er 99,9% sikkert at man vil bli våt så lenge det er dagslys i denne perioden. ALLE kaster vann på ALLE! i verdens største vannkrig.

Sikre deg selv og alt du har med deg
Sikre deg selv og alt du har med deg

Mange ulykker

Selv om dette er en festlig tradisjon så skjer det mange tragedier i form av ulykker med kjøretøy. Dessverre så skjer det ulykker fordi noen kaster vann på deg i fart, men det skjer også ulykker fordi det er mange som kjører alkoholpåvirket.

Veldig mange thaier skal hjem til familien i denne tiden og det er unormalt høy tetthet i trafikken. Og det medfører dessverre til skyhøye ulykkestall i dagene før og etter høytiden også.

Jeg håper du ikke er blant de som kan bli årsaken til en ulykke. Tenk deg om en runde eller to før du kaster vann på noen som fører et kjøretøy i fart.

Ha en fin og artig Song kran om du har tenkt deg til Thailand i disse dagene i April.